Het belang van lezen

Lezen

De nationale voorleesdagen komen er weer aan! Dit jaar van 24 januari tot 3 febuari. Daar geven we graag extra aandacht aan want taal speelt een grote rol in ons leven. Overal om ons heen zijn woorden. Maar niet alleen volwassenen hebben baat bij een goede woordenschat en leesvaardigheid. Wist u dat de taalontwikkeling van kinderen al start tijdens de zwangerschap?

Taalontwikkeling bij baby’s 

Het gehoor van een ongeboren baby ontwikkelt zich tijdens de zwangerschap bij 26-30 weken. Het blijkt dat baby’s al in de baarmoeder geluiden kunnen waarnemen en onthouden. Na de geboorte communiceren kinderen door te huilen of zich te ontspannen. Ze kunnen hun emoties en behoeften nog niet kenbaar maken door taal. Toch start de taalontwikkeling al door het horen van de stem van vader of moeder. Vanaf ongeveer 2 maanden start de baby met het maken van geluidjes. Daarna volgen de ontwikkelingen zich in rap tempo op. Vanaf 7 maanden zal de baby verschillende klanken en toonhoogten gaan gebruiken. Door te brabbelen wordt de mondmotoriek getraind. Vanaf 1 jaar zal een kind steeds meer echte woorden gaan gebruiken.

Als ouders kunt u de taalontwikkeling stimuleren door het zingen van liedjes of door boekjes voor te lezen. Wist u dat u uw kindje gratis kunt aanmelden voor Boekstart?

Boekstart

Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van de gemeente een speciale waardebon voor het BoekStartkoffertje. Ga met deze bon naar de Bibliotheek bij jou in de buurt, maak je baby gratis lid en ontvang het gratis BoekStartkoffertje. Bezoek hierna de BoekStarthoek en bekijk welke leuke, nieuwe boekjes jij en je baby kunnen ontdekken! 

Boekstart is een mooie manier om kennis te maken met lezen voor het jonge kind. Een goede start voor de verdere taalontwikkeling!

Taalontwikkeling bij kinderen

In de jaren die volgen krijgt taal een steeds grotere rol in het leven van een kind. Niet alleen voor het leren uiten van emoties maar ook voor de sociale omgang met andere kinderen en volwassenen. 

Tussen de vijf en tien jaar leren kinderen op school zelfstandig lezen. Ook in deze periode is het van belang om de taalontwikkeling te ondersteunen door bijvoorbeeld regelmatig samen naar de bibliotheek te gaan. De volgende tips kunnen helpen om lezen leuk te maken voor je kind:

  • Speel een taalspelletje zoals PimPamPet
  • Lees om de beurt met je kind in een samen-leesboek. Hierin staan stukjes tekst voor de ouder en stukjes tekst voor het kind
  • Speel de woordenrij. De een zegt een woord en de volgende zegt een woord wat start met de laatste letter van het vorige woord. Ooievaar- regen- nijlpaard- dromen

Wat als lezen toch moeilijk blijkt? De VoorleesExpress

Geen punt! Soms is een beetje extra ondersteuning heel prettig. Het belangrijkst is dat het kind het plezier in lezen en taal niet verliest door frustratie. Voor ouders en kinderen die samen met een vrijwilliger aan de slag willen om de taalontwikkeling te stimuleren is er de VoorleesExpress. 

De VoorleesExpress is er voor kinderen tussen de 2-8 jaar. Voor oudere kinderen is er de DoorleesExpress. De vrijwilliger is er voor het hele gezin. Samen gaan jullie aan de slag met boeken, spelletjes en digitale middelen. Het doel is om er samen voor te zorgen dat een kind veel taal hoort en gebruikt. Niet alleen op school, maar juist ook thuis.

Bronnen

Luistertips

(Spotify)

De kleine pedagogiek

In deze podcast wordt gesproken met dr. Chiel van der Veen, professor Urban Care & Education, over het belang van voorlezen. Door voor te lezen stimuleer je de taalontwikkeling van je kind. Baby’s leren tijdens het voorlezen de klanken. Spelenderwijs leert je kindje gaandeweg woorden én betekenis aan elkaar te koppelen. Mooi dat je tijdens zo’n knus voorleesmoment bijdraagt aan de ontwikkeling van je kind.

De waanzinnige podcast

De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen van 6 t/m 12 jaar over hun lievelingsboeken. In 10 minuten vertelt een kind aanstekelijk over een lievelingsboek. Ook wordt er een stukje voorgelezen. Na het luisteren zijn de jonge luisteraars zo meegesleept in het verhaal, dat één op de drie kinderen het boek wil gaan lezen.

Dit boek wil je lezen

Voormalig basisschooljuf Edith vind lezen, schrijven en boeken tof. In de podcast “Dit boek wil je lezen!” gaat zij in gesprek met kinderen over hun favoriete kinderboek. Aan de hand van vragen vertellen de kinderen over het verhaal, de personages, bepaalde gebeurtenissen in het verhaal en de buitenkant van het boek. Iedere aflevering staat een ander kind en een ander boek centraal.

CJG Hollands Midden Podcast: Is dit normaal?

In de podcastserie 'Is dit normaal' word je meegenomen in situaties die veel voorkomen bij de opvoeding van kinderen. In deze aflevering wordt gesproken met Marie, BoekStartcoach bij BplusC bibliotheek en Wilma, logopediste bij GGD Hollands Midden, onderdeel van Hecht, over taalontwikkeling bij jonge kinderen en hoe je deze als ouder kunt stimuleren.

Marie vertelt over alle mogelijkheden bij de bibliotheek, waarom jong met taal beginnen goed is en wat BoekStart inhoudt. Daarnaast vertelt Wilma over wat een logopediste voor kinderen kan betekenen, hoe je zelf de taal kunt stimuleren en wanneer je de hulp van een professional kunt inschakelen.(Bron: CJG Leiden)

Bij jou in de buurt