Scheiden voor ouders

Scheiden voor ouders

Hey jij, gescheiden ouder, 

Als je uit elkaar gaat, dan komt er super veel op je af. Je moet veel regelen. Je voelt pijn en verdriet. Je bent zoekende hoe je jouw nieuwe leven gaat organiseren. En stap voor stap ontdek je hoe je samen met jouw ex-partner ouders blijft. Je leest hieronder meer over onze ondersteuning vanuit ons Scheidingsplein en Villa Pinedo: hulp en advies voor ouders én kinderen.

Tijdens deze heftige periode willen we je zo goed mogelijk ondersteunen. Heb je een vraag over wat de veranderingen van de scheiding voor jou betekenen? Wat moet je bijvoorbeeld allemaal regelen? En hoe gaat je financiële situatie eruit zien? Hoe nu verder met de kinderen? Op het Scheidingsplein vindt je een antwoord op deze en andere vragen. Daarnaast kun je met je vragen terecht bij het Wijksteunpunt en het Centrum voor Jeugd en Gezin via het contactformulier onderaan de pagina ‘(ex)-partners’.  Ook staat hier handige informatie voor kinderen, betrokkenen en professionals. 

Ondersteuning en advies bij scheiden

                                                           Bron: Scheidingsplein.nl        

 

Leer kijken door de ogen van je kind –

gratis online training voor ouders

Hoe goed je ook je best doet als ouder, de scheiding heeft altijd een grote impact op jullie kind(eren). Luister naar jullie kind en laat weten dat wat hij of zij voelt en denkt belangrijk is. In de online training ‘Leren kijken door de ogen van een kind’ van Villa Pinedo geven wij tips hoe je dit doet. Je kunt de training kosteloos volgen dankzij een bijdrage van de gemeente. Als je de naam van jouw gemeente invult op de aanmeldpagina verschijnt er een pop-up met een actiecode. Als je die invult, dan kun je meteen aan de slag! Ook ontvang je een digitaal werkboek en het digitale boek ‘Aan Alle Gescheiden Ouders’. Klik hier voor meer informatie over de online training.

Een scheiding heeft een grote invloed op het leven van je kinderen.  Als je kind hoort dat jullie gaan scheiden, kan het schrikken, boos, bang of verdrietig worden. Sommige kinderen voelen zich schuldig en zijn bang dat het aan hen ligt. Heel jonge kinderen begrijpen niet veel van de scheiding, maar kunnen wel last hebben van ruzies en stress. Voor sommige kinderen van gescheiden ouders voelt het alsof ze in een lastige positie zitten. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen hun ouders. Soms maken ze zich zorgen: Als ik bij mama ben, mist papa mij, en als ik bij papa ben, mist mama mij. Soms bemiddelen oudere kinderen tussen de ouders.

Soms gaan kinderen zich lastig gedragen, soms worden ze juist heel stil. Een scheiding lucht bij kinderen ook wel eens op, bijvoorbeeld omdat er dan geen ruzies in huis meer zijn. Oudere kinderen kunnen zich af en toe schamen tegenover anderen. In het begin van de scheiding, maar óók later.

Scheidingsplein

                                                           Bron: Scheidingsplein.nl        

Hoe kun je je kind nog meer steunen?

  • Bescherm je kind door liefde en aandacht te geven.
  • Wees open en eerlijk tegen je kind. Vertel samen dat jullie gaan scheiden en wat dat voor je kind betekent. Meer hoeft je kind niet te weten. Vertel niet over je relatieproblemen.
  • Houd rekening met de gevoelens van je kind en geef het de ruimte om gevoelens te uiten. Benoem en erken de gevoelens van je kind. Geef een paar keer per dag alle aandacht aan je kind.
  • Verwen je kind niet uit schuldgevoel. Blijf opvoeden en grenzen stellen. Je hoeft niet heel streng te zijn, maar wel duidelijk.
  • Vertel je kind het liefst meer dan eens dat het geen schuld heeft aan de scheiding.
  • Vertel waar je kind gaat wonen en over& hoe vaak het de andere ouder ziet. Ouders regelen dit met een omgangsregeling. Sommige ouders kiezen voor co-ouderschap.
  • Breng de school, opvang en verenigingen op de hoogte van de veranderingen.
  • Zoek voor je kind en voor jezelf steun bij vertrouwde personen.
  • Leer kijken door de ogen van je kind

Rekening houden met je kind betekent:

  • Dat kinderen hun mening mogen en kunnen geven. Maar jullie beslissen.
  • Dat de zorg niet precies gelijk verdeeld hoeft te worden tussen beide ouders.
  • Dat kinderen niet per definitie beter af zijn bij de ouder van hetzelfde geslacht.
  • Dat je je kind niet dwingt om te blijven slapen als je kind dat niet wilt.
  • Zoek hulp voor jezelf

Je kunt professionele hulp krijgen in de vorm van advies en praktische oefeningen. Dat helpt je om de scheiding zo goed mogelijk te regelen voor je kind(eren).

Handige pagina’s / site's

Het Scheidingsplein

Heb je een vraag over wat de veranderingen van de scheiding voor jou betekenen? Wat moet je bijvoorbeeld allemaal regelen? En hoe gaat je financiële situatie eruit zien? Hoe nu verder met de kinderen? Op het Scheidingsplein vindt je op deze en andere vragen een antwoord. Daarnaast kun je met je vragen terecht bij het Wijksteunpunt en het Centrum voor Jeugd en Gezin via het contactformulier onderaan de pagina ‘(ex)-partners’.  Ook staat hier handige informatie voor kinderen, betrokkenen en professionals.

Villa Pinedo

Villa Pinedo zet zich in voor kinderen van gescheiden ouders of ouders in scheiding. Hier kunnen kinderen en jongeren met hun vragen terecht op het Villa Pinedo forum. Ook kunnen zij zich gratis aanmelden voor het Buddyprogramma, waar zij met een ervaringsdeskundige hun verhaal kunnen delen. Ook ondersteunen zij de ouders met de gratis training ‘Leer kijken door de ogen van je kind’

Kies voor het kind

KIES biedt voorlichting waarbij begeleiding voor je kind tijdens een scheiding centraal staat. Denk hierbij aan de rechten van je kind of het kindplan. En ook hoe een scheiding voor kinderen voelt of hoe je als ouders je scheiding kunt begeleiden door bijvoorbeeld mediation of via een advocaat.

Stichting Opvoeden.nl

Als je gaat scheiden, blijf je samen de ouders van jullie kinderen. Voor de meeste kinderen is het heel naar als hun ouders gaan scheiden. Op deze pagina lees je meer over opvoeding tijdens en na de scheiding.

Kindebehartiger

Een kindbehartiger kan je kind helpen door (juridisch) te ondersteunen bij het scheidingsproces.

Hulp nodig of vragen?