Social media en identiteit; Hoe begeleid ik mijn kind bij het ontdekken van de online wereld?

Puber-online

We maken er bijna allemaal gebruik van en zijn ons steeds meer bewust van de nadelen; Social Media. Maar zijn we ons ook bewust van de effecten van social media op de ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen? Wist u bijvoorbeeld dat het gebruik van social media invloed heeft op identiteitsontwikkeling? 

Omgaan met media

Het gebruik van media zoals websites, games en apps kan een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het kan hen inspireren, betrokkenheid voor maatschappelijke thema’s creëren en informatie geven over onderwerpen die hun interesseren. Maar het is van belang om de risico’s hierbij niet uit het oog te verliezen. 

Veel ouders vragen zich af wat een passende schermtijd is. Dit verschilt per leeftijd. Zo maakt het Nederlands Jeugdinstituut een uitsplitsing 0-5 jaar, 6-12 jaar en 12-18 jaar. Voor elke leeftijdscategorie geldt dat er een goede balans nodig is tussen mediagebruik en andere activiteiten zoals sport, spelen en voldoende slaap.  Baby’s en peuters hebben geen beeldschermen nodig voor hun ontwikkeling en jongeren hebben media juist vaak nodig voor huiswerk of contact met vrienden. Voor elke groep geldt; zorg voor balans, probeer zicht te houden op de keuze van mediaplatformen en ga het gesprek aan over schermtijd. Probeer daarnaast ook het goede voorbeeld te geven als ouders. 

Identiteitsontwikkeling bij jongeren

Het gebruik van sociale media is in de afgelopen jaren enorm toegenomen en speelt een belangrijke rol bij identiteitsontwikkeling van jongeren. Hierbij staan zelfbeeld en eigenwaarde centraal. Vragen als; Wie ben ik? Wie wil ik zijn? en Bij wie wil ik horen? zijn aan de orde van de dag. Sociale media geven jongeren een extra omgeving om te oefenen met gedag en onderlinge communicatie. Experimenteren met verschillende manieren van zelfpresentatie en de controle die jongeren hierover hebben is prettig bij het ontdekken van een eigen identiteit. 

Weet wat er speelt

Als we kinderen en jongeren willen ondersteunen bij het ontwikkelen van hun identiteit is het van belang om te weten wat er speelt. Zorg er daarom voor dat je als ouder globaal  op de hoogte bent van de ontwikkelingen op het gebied van social media. Wat zijn trends? Welke apps zijn populair en wat zijn de gevaren? Doe de quiz van het Nederlands Jeugdinstituut en ontdek hoe mediawijs jij bent: https://www.nji.nl/mediaopvoeding/quiz-hoe-mediawijs-ben-jij

En mocht je eens willen sparren over social media gebruik van je kind dan kan dat uiteraard met een van de medewerkers van het CJG. De pedagogen denken graag met je mee! 

Tips:

  • Stimuleer creatief gebruik van media. Bijvoorbeeld door het maken van een app of website. Het stimuleert creativiteit en probleemoplossend vermogen. 
  • Het is belangrijk om jongeren de ruimte te geven om zelf op onderzoek uit te gaan op het gebied van sociale media. Voor het jonge kind geldt juist dat het van belang is om media aan te bieden die passend is bij de leeftijd en hier toezicht op te houden
  • Lees je in over social media challenges, populaire apps, nepnieuws en ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence.
  • Luister de podcast: De jeugdkantine van het Nederlands Jeugd Instituut https://www.nji.nl/podcast-de-jeugdkantine/sociale-media 
  • Gebruik Google Lens met je ukkie in het bos. 
    Maak foto's van bomen en bloemen om de soorten te achterhalen. Je kunt er zelfs een leuke speurtocht van maken!
  • Bekijk de verschillende luisterverhalen van de Bibliotheek.
  • Bekijk de verschillende digitale prentenboeken van Jeugdbieb.

Bron:

  • Het Nederlands Jeugdinstituut: www.nji.nl Check de website van het Nederlands Jeugdinstituut voor waardevolle informatie over dit thema.
  • Familiy Factory: Media ukkie dagen