Welke opvoedstijl heb jij?

Welke opvoedstijl heb jij?

Het opvoeden van je kinderen is een van de meest uitdagende en belonende taken die je als ouder op je neemt. Hoe je dit doet is erg persoonlijk en hangt onder meer af van je eigen opvoeding, culturele achtergrond en persoonlijke overtuigingen. Je opvoedstijl heeft invloed op de sociale vaardigheden, emotionele intelligentie, zelfdiscipline en het zelfbeeld van je kinderen. Ook bepaalt je opvoedstijl de kwaliteit van de relatie die je met ze hebt. Een duidelijke opvoedstijl zorgt voor richting en voorspelbaarheid in het leven van je kinderen en helpt bij een gezonde communicatiestijl in je gezin. De volgende vier opvoedstijlen worden vaak toegepast:
 

  1. Autoritaire opvoedstijl
    Dit is de 'mijn-huis-mijn-regels' stijl, waarbij ouders gehoorzaamheid verwachten, zonder veel ruimte voor discussie. Ouders met een autoritaire stijl kunnen zeggen: "Het huiswerk moet meteen gemaakt worden, punt uit." Autoritaire ouders bieden structuur en discipline. Kinderen hebben dit nodig, maar teveel controle kan het zelfvertrouwen van kinderen aantasten. Jij bepaalt tenslotte telkens wat ze moeten doen, waardoor ze geen verantwoordelijkheid krijgen. Daardoor krijgen ze niet de kans zelf te leren van hun fouten.
  2. Permissieve opvoedstijl
    Ouders met deze opvoedstijl zijn meegaand en toegeeflijk. Ze geven hun kinderen veel vrijheid en zijn flexibel in hun aanpak. Een permissieve ouder zou zeggen: "Maak je geen zorgen, je kunt je huiswerk later doen." De vrijheid die permissieve ouders geven biedt veel ruimte om zelf te leren, maar kan ook problemen met grenzen veroorzaken. 
  3. Autoritatieve opvoedstijl
    Autoritatieve ouders leggen wel regels op, maar zijn ook ondersteunend en responsief. Ze vinden een balans tussen liefdevolle discipline en genegenheid. Een autoritatieve ouder kan zeggen: "Laten we samen je huiswerk maken, en ik zal je helpen als je vragen hebt." Deze ouders leggen aan hun kinderen uit wat wel of niet mag en waarom, maar nemen ook de belangen van hun kinderen mee. Deze opvoedstijl vraagt veel tijd en aandacht van ouders, maar heeft een positief effect op het onderling vertrouwen.
  4. Onverschillige opvoedstijl
    Bij deze stijl zijn ouders minder betrokken en lijken ze weinig interesse te tonen in de behoeften van hun kinderen. Een onverschillige ouder zou zeggen: "Doe wat je wilt, het maakt me niet uit." Deze stijl heeft als nadeel dat kinderen zich eenzaam en onbelangrijk gaan voelen. Dit kan zich uiten in gedragsproblemen of een negatief zelfbeeld. 


Is er een “beste” opvoedstijl?

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die een autoritatieve of autoritaire opvoeding krijgen, later vaak academisch en financieel succesvol zijn. Wel blijkt dat kinderen die een autoritaire opvoeding krijgen, minder gelukkig zijn en meer stress ervaren. Het lijkt er dus op dat een autoritatieve opvoedstijl de meest gelukkige en succesvolle kinderen voortbrengt. Toch is het belangrijk om te begrijpen dat er geen one-size-fits-all benadering is voor opvoeden. Wat het beste werkt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de persoonlijkheid van het kind en de gezinssituatie. Elke stijl heeft zijn eigen voor- en nadelen. 
 

Het afstemmen van opvoedstijlen

Wanneer ouders sterk uiteenlopende opvoedstijlen hanteren, kan dit leiden tot verwarring en stress bij kinderen. Open communicatie, compromissen en onderling begrip zijn essentieel in deze situaties. Heb je weleens onenigheid met je partner over de opvoeding van jullie kinderen? Dan hebben jullie misschien niet dezelfde opvoedstijl. In dat geval is het handig om te bespreken op welke gebieden jullie het eens zijn en waarover jullie van mening verschillen. Hulp nodig? Het CJG organiseert verschillende cursussen, bijeenkomsten en lezingen voor ouders van kinderen in alle leeftijden.