7 juni: Nationale Overblijfdag

Dit is jouw dag

Overblijven is in Nederland inmiddels een welbekend fenomeen voor veel basisschoolkinderen. Sinds ook moeders steeds meer buitenshuis gingen werken groeide de vraag naar tussenschoolse opvang. Leraren hebben echter ook recht op en behoefte aan pauze, waardoor zij dit gat niet konden opvullen.

Dit werd opgelost door het inzetten van moeders die tijd hadden om ‘tussen de middag’ te eten met de kinderen op school. Als snel werden veel van deze zogenaamde ‘overblijfmoeders’ gewoon ‘juf’ genoemd door de kinderen en waren ze vaste gezichten op elke school. Nationale Overblijfdag is in het leven geroepen om al die vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

Met de intrede van het continurooster op veel scholen zien we echter een terugloop van het aantal overblijfmoeders aangezien het lunchmoment daarmee onderdeel is geworden van de schooldag in de klas. Op andere scholen is ‘de overblijf’ overgenomen door een professionele kinderopvangorganisatie.

Geen gehaast

Wat blijft is dat overblijven een fenomeen is wat steeds normaler is geworden door de jaren heen, waar het vroeger nog regelmatig als ‘zielig’ werd beschouwd. Wetenschappelijk is gebleken dat overblijven voor kinderen juist een stukje rust geeft. Je hoeft niet snel naar huis om een boterham te eten om dan, terwijl je eigenlijk geen puf meer hebt, weer naar school te rennen voor de tweede ronde.

Lekker gezond

Behalve dat een rustig eetmoment belangrijk is, is ook de voeding zelf natuurlijk van belang. Steeds meer scholen voeren het vignet ‘Gezonde School’ waarmee zij aangeven gezond (eet)gedrag te promoten en uit te dragen. Van ouders wordt verwacht dat zij voor de lunch gezonde voeding meegeven aan hun kind. Dat betekent bijvoorbeeld volkoren brood, fruit en zo min mogelijk suiker. Vaak geldt dit dan ook voor traktaties. De ervaring leert dat kinderen snel wennen aan minder zoet eten en dit uiteindelijk leidt tot een gezondere leefstijl op de lange termijn.

Verrassing!

Wil je het je kind nog makkelijker maken een gezonde lunch te nuttigen? Kijk dan eens naar deze tips van het voedingscentrum voor mooie, lekkere en vrolijke alternatieven om die ‘saaie boterham’ aantrekkelijk te maken.

www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/eten-meegeven-naar-de-basisschool

Hulp nodig of vragen?