Dag van de logopedie

Logopedie

Aandacht voor autisme tijdens ‘Dag van de logopedie’

Begeleiding van cliënten met een autistische stoornis staat dit jaar centraal tijdens de internationale ‘Dag van de Logopedie’ op woensdag 6 maart 2019. Niet alleen is er aandacht voor de aandoening, maar ook voor de mogelijkheden om betrokkenen daarbij te helpen. Veel mensen weten namelijk niet dat een logopedist ondersteuning kan bieden bij het omgaan met autisme.

Mensen met ‘een stoornis in het autistisch spectrum’ hebben moeite met communiceren. Ze worden vaak verkeerd begrepen en vinden het lastig contacten met anderen te leggen. Kinderen zijn vaak sociaal onhandig en vallen bijvoorbeeld iemand steeds in de rede. Ze nemen iets letterlijk wat figuurlijk is bedoeld. Dat leidt vaak tot onduidelijkheden en ergernissen.

Een voorbeeld: terwijl we in onze maatschappij zeggen dat eerlijkheid belangrijk is, zijn er de hele dag leugentjes uit beleefdheid. Mensen met autisme begrijpen dat niet. Ze doorzien bepaalde bedoelingen en intenties niet. Daardoor kunnen ze opmerkingen maken die bot overkomen.

Logopedie

Heeft u vragen over het praten van uw kind? Maak dan een afspraak voor het logopediespreekuur op het Centrum Jong/Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook komt de logopedist van GGD Zaanstreek-Waterland twee keer per jaar een korte periode op iedere basisschool in de regio.