Vaccineren

Eend

HPV-vaccinatie: feiten & fabels

Over de HPV-vaccinatie doen een aantal vragen de ronde. Maar welke zijn nu feiten en welke zijn fabels? De belangrijkste zetten we hieronder voor je op een rijtje en geven toelichting erop. Ze komen van de site van Gezondheidsnet.

  • Ik heb gehoord dat je verlamd kan raken door de prik, klopt dat? 

In Amerika is een meisje verlamd geraakt, net nadat ze een HPV-inenting had gehad. Die verlamming kwam niet door de prik, maar had andere oorzaken. Ze zou dus ook verlamd zijn geraakt zonder die prik. Helaas is het op een verkeerde manier in de media gekomen en vervolgens verspreid.

  • Is er kans dat mijn haar uitvalt na een prik? 

Nee. Er is geen bewijs dat de HPV-inenting voor haaruitval kan zorgen.

  • Kan de inenting onvruchtbaarheid veroorzaken? 

Nee. De prik werkt op je afweersysteem, je natuurlijke bescherming tegen infecties. De prik heeft geen enkele invloed op je voortplantingsorganen en kan dus nooit onvruchtbaarheid veroorzaken.

  • Ik heb geen vriendje. Heb ik de prik dan toch nodig? 

Behalve als je van plan bent om helemaal nooit aan seks te gaan doen, is het verstandig om de prikken te halen. Als je seks hebt, kun je een HPV-infectie oplopen. Daar merk je niks van. Soms blijft het virus in je lichaam en kan het een verandering in cellen veroorzaken en uiteindelijk baarmoederhalskanker.

  • Zijn er mensen gestorven door de inenting? 

Er is nooit iemand overleden door een HPV-inenting. Ook niet in het buitenland. In Nederland houden we dit soort dingen altijd nauwkeurig in de gaten, voor alle inentingen. Je hoeft dus niet bezorgd te zijn dat je de prik niet overleeft.

  • Heb ik toestemming nodig van mijn ouders? 

Als je 12 jaar of ouder bent mag je eigenlijk zelf beslissen of je de prik wilt. Maar het is beter om er thuis over te praten en samen te besluiten. Bij het inenten hoeft er geen vader of moeder aanwezig te zijn. Wel worden je gegevens vastgelegd.

  • Waarom moeten meisjes al zo jong ingeënt worden? 

Inenting heeft vooral zin vóór dat je met het virus in aanraking komt (via seks). Het beste moment om ingeënt te worden, is voordat je seksueel actief wordt. Daarom worden meisjes op jonge leeftijd ingeënt. Een andere reden is dat je vooral op jonge leeftijd het HPV-virus oploopt.

___________________________________________________________________

HPV-vaccinatie:

De inenting die meisjes/vrouwen beschermt tegen baarmoederhalskanker

Binnenkort krijgen alle 12-jarige meisjes in de regio een uitnodiging in de brievenbus om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatie beschermt tegen twee soorten humaan papillomavirussen (HPV) die ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Je hebt geen garantie dat je geen baarmoederhalskanker krijgt, maar met deze vaccinatie ben je wel beter beschermd.

De vaccinatie bestaat uit 2 inentingen, de tweede inenting wordt ongeveer een half jaar na de eerste inenting gegeven. De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met andere inentingen en niet ernstig: na de prik kunnen meisjes last van pijn in hun arm krijgen en sommige meisjes krijgen spierpijn, hoofdpijn of last van moeheid. Deze verschijnselen gaan vanzelf weer over. De landelijke bijwerkingen worden voortdurend in de gaten gehouden door het bijwerkingencentum Lareb. Er zijn tot nu toe geen ernstige 
bijwerkingen gezien die het gevolg zouden zijn van de vaccinatie. Dit blijkt ook uit doorlopende wetenschappelijke onderzoeken.

Praten over de prik

Ilse (15) heeft de vaccinatie al gehad. Zij vertelt dat zij destijds niet zoveel over de prik wist behalve dan dat hij bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker. En dat het belangrijk is om de vaccinatie te krijgen voordat je seksueel actief wordt. Haar moeder had een boekje voor haar om te lezen. “Met mijn moeder heb ik wel overlegd, met mijn vriendinnen niet zo. We hadden het er alleen over wie de prik ging halen en achteraf natuurlijk ook of het pijn had gedaan. Het voelde een beetje als spierpijn.”

Wietske (12) krijgt de prik binnenkort. Zij hoorde voor het eerst over de prik tegen baarmoederhalskanker toen ze 9 jaar was. Maar ze was er toen en is er nu eigenlijk nog niet zo mee bezig. De meeste meisjes die ze kent op school hebben de prik al gehad. Die hebben wel overlegd met hun ouders, net zoals ze het zelf met haar ouders doet. “Ze vonden de prik trouwens wel eng en eentje is flauwgevallen.”

Gemma Kenter (gynaecoloog): “Ik raad ieder meisje aan om de inenting te gaan halen. De beste leeftijd is rond de 12 jaar, omdat de meeste meisjes dan nog niet seksueel actief zijn en dus niet besmet zijn met HPV. Er zijn veel misverstanden, maar neem van mij aan: deze inenting is net zo veilig als elke andere inenting.”

Benieuwd wat andere meisjes, moeders en experts vinden? Ga naar https://www.hpvkeuzehulp.nl/.

Meer informatie

Bij de uitnodiging die alle 12-jarige meisjes krijgen van het RIVM zit ook de brochure HPV-informatie voor meisjes van 12 jaar. Hierin wordt veel uitgelegd over het HPV-virus en de vaccinatie. Op de website https://www.hpvkeuzehulp.nl/ staat meer informatie over de HPV-vaccinatie.

Meisjes woonachtig in gemeente Edam-Volendam worden binnenkort uitgenodigd om zich te laten inenten voor de HPV vaccinatie op maandag 4 april. Kijk voor meer informatie op de website van GGD Zaanstreek-Waterland:https://www.ggdzw.nl/uitnodiging_rijksvaccinatieprogramma.

Kijk voor meer informatie over het wetenschappelijk onderzoek “Geen bewijs tussen vaccinaties en chronische pijnaandoening en het POT syndroom” 

___________________________________________________________________

Vaccineren: vanzelfsprekend of niet?

Om ernstige ziekten en epidemieën te voorkomen, nodigt de overheid alle kinderen in Nederland uit om zich kosteloos te laten vaccineren tegen 12 infectieziekten. Dit heet het Rijksvaccinatieprogramma. Deze 12 infectieziekten waren vroeger belangrijke doodsoorzaken bij kinderen. Dankzij vaccinatie komen deze infectieziekten in Nederland niet of nauwelijks meer voor.

Vaccinatie is gratis en niet verplicht

Omdat de overheid vaccinatie belangrijk vindt voor de gezondheid van kinderen, biedt zij het Rijksvaccinatieprogramma gratis aan. Als ouder maak je zelf de keuze voor het wel of niet laten vaccineren van jouw kind. De overheid ondersteunt je bij jouw keuze met informatie over de ziekten en de vaccinaties. De medewerkers op het consultatiebureau, bij de Centra voor Jeugd en Gezin en de GGD’en kunnen je hierbij adviseren en begeleiden.

Het bijzondere van vaccineren is dat het niet alleen effect heeft op de eigen gezondheid. Je doet het ook voor andermans kinderen. Als er genoeg kinderen gevaccineerd zijn, is er groepsimmuniteit. De ziekten circuleren dan niet. Zelfs als ze per ongeluk worden meegenomen uit het buitenland, krijgen ziekten geen kans zich te verspreiden, want ze stuiten op de afweer van de gevaccineerde kinderen. Voordeel hiervan is dat ook baby’s jonger dan 8 weken of kinderen die door ziekte geen weerstand kunnen opbouwen, beschermd zijn.

Deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma?

Meer dan 95% van de ouders laat zijn kind inenten. Voor het laten toedienen van de vaccinatie kun je terecht bij het consultatiebureau, de GGD of een Centrum voor Jeugd en Gezin.

Bij jouw eerste bezoek aan het consultatiebureau vraagt de arts of er bezwaren zijn tegen vaccinatie. Daarnaast beoordeelt de arts of jouw kind gevaccineerd kan worden. Een ernstige ziekte of bepaald medicijnengebruik kunnen redenen zijn om van het vaccinatieschema af te wijken. Kinderen met chronische aandoeningen als astma en eczeem kunnen beter gewoon worden ingeënt. Voor kinderen met ernstige ziekten als taaislijmziekte, hartafwijkingen of suikerziekte is het juist extra belangrijk dat ze op tijd de vaccinaties krijgen. De ziekten waartegen wordt ingeënt kunnen bij hen ernstige complicaties geven als je de vaccinatie bij deze kinderen wil uitstellen of weigeren.

Persoonlijke overwegingen

Het kan zijn dat je uit persoonlijke overwegingen besluit om jouw kind niet te laten deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Het is altijd verstandig om je hierover goed te laten informeren. je kunt hiervoor contact opnemen met jouw huisarts, het consultatiebureau, het CJG of de GGD via e-mail jgz@ggdzw.nl. Kijk voor meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma.

 

Hulp nodig of vragen?