Gezondheid en bewegen

Peuters zijn meestal heel actief en lijken geen moment rust nodig te hebben. Ze bewegen uit zichzelf al veel. Overal zien ze interessante en leuke dingen waar ze op afrennen.

Veiligheid

Een peuter in huis betekent dat je extra moet letten op de veiligheid, zowel binnenshuis als buitenshuis. Peuters zijn zich vaak nog niet bewust van gevaar.

Spelen en bewegen

Kinderen vinden het heerlijk om te spelen. Dit is een manier om veel te bewegen. Beweging is goed voor de lichamelijke, sociale, emotionele en verstandelijke ontwikkeling. Als je kind regelmatig veel en gevarieerd beweegt, bevordert dat de weerstand en een goede gezondheid. Bewegen heeft ook een positief effect op het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden van je peuter.

Hoeveel beweging heeft je peuter nodig?

Laat je peuter elke dag lekker bewegen. De Gezondheidsraad adviseert om kinderen tot vier jaar op veel verschillende manieren te laten bewegen. Aanbevolen wordt dat je peuter drie uur per dag lichamelijk actief is, waarvan een uur matig of zwaar intensief. Hoe meer beweging, hoe beter. Door het bewegen leert je kind allerlei motorische vaardigheden. Je kunt je peuter daarbij helpen door samen te spelen. Op allesoversport.nl lees je hoe je je kind kunt stimuleren om meer te bewegen.

Laat je peuter meer bewegen

Het is goed als bewegen een normaal onderdeel is van jullie dagelijkse leven. Je kunt je kind meer laten bewegen door bijvoorbeeld lopend ergens heen te gaan in plaats van met de wandelwagen. Als je kind iets ouder is, kan het ook op de loopfiets met je mee.

Vooral buiten spelen is goed voor je kind. Laat je kind lekker lopen, klimmen, hangen en rollen. De buitenlucht is gezond en bij buiten spelen beweegt je kind meer. Lekker naar buiten gaan is dus veel beter dan binnen tv-kijken. Misschien is peutergym of peuterzwemmen iets voor je kind. Of misschien zijn er bij jullie in de buurt andere sport- of beweegactiviteiten voor peuters. Geef je peuter binnen in huis de kans om te kruipen, rollen en rond te stappen.

Kijk voor meer beweegtips op allesoversport.nl.

Overgewicht bij peuters

Al in de jonge jaren is het belangrijk om veel te bewegen en overgewicht te voorkomen. Soms worden peuters te gemakkelijk gedragen en gereden, terwijl ze ook kunnen lopen. Door je kind meer te laten bewegen, voorkom je dat het te zwaar wordt. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om op de voeding te letten.

Filmpje: Fiona over bewegen bij peuters
Bron: Opvoedinformatie Nederland
In dit filmpje legt Fiona uit waarom het belangrijk is dat peuters voldoende bewegen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je peuter meer gaat bewegen.

Heb je een vraag?