Verbod op lachgas; gebruik is niet stoer, maar gevaarlijk

Verbod op lachgas; gebruik is niet stoer, maar gevaarlijk

Per 1 januari 2023 is lachgas verboden in Nederland. Op Rijksoverheid staat vermeldt dat vanaf deze datum lachgas op lijst ll staat van de Opiumwet. Hierdoor is het onder andere verboden om lachgas binnen of buiten Nederland te brengen, te verkopen of te hebben. Dit geeft de politie de bevoegdheid om eerder op te treden en gevaarlijke situaties te voorkomen. Ook de veiligheid van niet-lachgas gebruikers is namelijk in gevaar. Als ouder is het belangrijk om te weten waarom.
 

Waarom een verbod op lachgas?

Het doel van het verbod op lachgas is om recreatief gebruik terug te dringen en het aanbod te beperken. De wetswijziging is ingevoerd als gevolg van de groeiende populariteit van het gebruik onder jongeren. Op marihuana na is lachgas de door de jeugd meest gebruikte drugs op dit moment. Het gebruik van lachgas kan zorgen voor een ontspannen en kalm gevoel. Ook kan er euforie en lachbuien worden ervaren. Vandaar dat het 'lachgas' wordt genoemd. Helaas kan regelmatig, veelvuldig gebruik gevaarlijke gevolgen hebben. Ook voor jouw kind.


De korte termijn gevaren van lachgas

Het inademen van lachgas heeft gevaarlijke effecten op je lichaam en kan zelfs dodelijk zijn. Wanneer je het gas rechtstreeks uit de bus inademt, kunnen je keelspieren door de hoge druk verkrampen, waardoor je stopt met ademen. Omdat het zo koud is ontstaat er ook risico op long- en keelbeschadiging. Daarom wordt lachgas altijd in een ballon gedoseerd. 

Lachgas inademen via het blazen op een ballon kan ervoor zorgen dat jij je moe, duizelig of misselijk voelt. Ook kan het je hoofdpijn geven en jouw denken beperken. Als gevolg kun je onzorgvuldige beslissingen maken die jou en anderen in gevaar brengen. Bijvoorbeeld in het verkeer. Als je te veel lachgas inneemt, loop je het risico bewusteloos te raken en/of te stikken door zuurstofgebrek.
 

Lachgas is niet stoer, maar gevaarlijk

Sporadisch gebruik is meestal onschadelijk en geeft slechts een kortstondige high. Vandaar dat het onder alle leeftijdsgroepen als onschuldige partydrug bekend staat. Tegen beter weten in is gebruik vaak wel in combinatie met alcohol of andere verdovende middelen die het effect van lachgas versterken. Hierdoor worden de risico’s zoals duizeligheid en vallen ook vergroot. De euforische eigenschappen van de korte high kunnen ook angstgevoelens verminderen. Een combinatie die een verslavende werking creëert wanneer het voor deze doeleinden wordt gebruikt.


Lange termijn gevaren van lachgas

Een verslaving aan lachgas mag niet onderschat worden. Zwaar en regelmatig gebruik van lachgas kan leiden tot een vorm van bloedarmoede en een tekort aan vitamine B12. Deze langetermijneffecten kunnen leiden tot zenuwbeschadiging en een handicap aan de rug of benen. Het kan ook voorkomen dat je witte bloedcellen zich goed vormen. Hierdoor verzwakt je immuunsysteem, wat je veel kwetsbaarder maakt voor ziekten.


Praat met je kind over lachgas

Nu je weet wat de gevolgen en gevaren van lachgas zijn kun je het gesprek aan met je kids. In het algemeen kunnen kinderen vanaf 12 jaar in situaties komen waarin zij experimenteren met lachgas. Druk je kind dus op het hart dat lachgas niet stoer, maar gevaarlijk is. Recreatief gebruik van lachgas kan overigens beboet worden met 100,- euro. Dit is dus niet zonder reden.

 

Bij jou in de buurt