Regels thuis / buitenshuis

Ouderschap

Het is al moeilijk zat om de regels in je eigen huis consequent door te voeren. Als je kinderen één dag, of zelfs vaker per week, bij opa en oma zijn, wie is er dan de baas?

Niet zomaar iets
Hoewel het er van buiten wel eens anders uit ziet (en ze er zelf ook wel eens aan twijfelen), doen de meeste ouders niet ‘zomaar iets’. Ouders die streng zijn voor hun kinderen, vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat een kind leert luisteren naar iemand anders. Aan de andere kant hechten ouders die hun kinderen juist heel vrij laten, veel waarde aan het feit dat hun kind zijn of haar eigen keuzes leert maken en daar de gevolgen van inziet.

Loslaten
Het is voor veel ouders lastig om de opvoeding (soms) over te laten aan anderen. Zij hebben bijvoorbeeld andere regels en gewoonten en dat kan botsen met hoe jij het voor jouw kinderen bedacht had. Juist bij opa’s en oma’s speelt dit vaak omdat ouders bij de opvoeding van hun kinderen terugdenken aan hun eigen jeugd en op basis daarvan besluiten dat ze sommige dingen op een andere manier willen doen.

Kinderen zijn flexibel
Als je wilt dat je (schoon)ouders regelmatig oppassen, ontkom je er niet aan dat zij ook hun eigen regels inzetten en hun normen en waarden overbrengen. Bespreek waar voor jou de grens ligt en vooral ook waarom je bepaalde regels/consequenties wel of niet wilt gebruiken. Juist de uitleg kan al voor meer begrip zorgen onderling. Daarnaast: het is niet verkeerd als kinderen leren dat niet alle volwassenen dezelfde regels hanteren. Daar leren ze vanzelf mee omgaan en na een tijdje hebben ze ook precies door waar iets wel of niet kan. Wees dus niet bang dat die oppasdag jouw hele opvoeding beïnvloedt…

Dit artikel is onderdeel van de campagne 'Opa en oma, bedankt!' Volg ons op Facebook, zet opa en oma in het zonnetje en maak kans op een fotoshoot! De win-actie loopt van 11 september t/m 1 oktober.